Thursday 30 August 2018

IBM Domino/Notes 10 beta 2

Augusztus közepén elérhetővé vált az IBM Domino/Notes 10 beta 2. Az IBM kibővítette a tesztelők körét, így magyar partnerek és jómagam is hozzájutottunk a kódhoz. A rendszerkövetelmények alapján Redhat 7.4 Enterprise szervert választottam a Domino szerverhez és Windows 7-et a klienshez.A szerver simán felment és el is indult, a Notes klienshez viszont le kellett futtatni a legutolsó Windows Update-t, mert anélkül hibaüzenettel leállt a telepítés. Alapvetően a szerver és kliens oldali újdonságokat néztem végig, mivel fejlesztésben nem vagyok nagyon jártas.

Első élményeim ("What's New in IBM Notes and Domino 10 Beta 2 by IBM" alapján):

!!!!! A szoftverek tulajdonosa/fejlesztője fenntartja a jogot a bármikori változtatásra !!!!!

*Megjegyzés: Számos, új szolgáltatás a rendszerüzemeltetéshez kapcsolódik. Ezeket, egy teszt szerveren, kb. 100 teszt dokumentummal és 3 teszt felhasználóval futó rendszerben, nem igazán lehet hatékonyan kipróbálni.
 
"Document deletion logging" azaz követhető a Domino szerveren, a delete.log fájlban az alkalmazásokból történő dokumentumok törlése. Ehhez kialakítottak egy új compact paramétert. A ki/be kapcsolható szolgáltatásban meg lehet adni minden egyes adatbázisnál, hogy mely mezők adatait tegye bele a logba. Ezek a logok csv formátumú, nem titkosított fájlok, ezért vigyázni kell, hogy mi kerül bele. Nekem kiválóan működött a postaládámmal, a "From","To","Subject" mezőkkel. "Scheduled messages" azaz házirenden (policy) keresztül engedélyezhető a felhasználóknak, hogy beállítsák azt a dátumot és időpontot, amikor a megírt levelüket a rendszernek továbbítania kell a címzetthez. A megírt levelek nem a felhasználónál dekkolnak, hanem a Domino szerver postázójában (mailXX.box). A postázóban szűrve listázhatók az időzített leveleket. A postázó (router) új paramétereket kapott az időzített levelek lekérdezésére. 
"Set limits for sending mail" azaz házirenden (policy) keresztül szabályozhatóak a következők: - Levél maximális mérete - Csatolmányok maximális száma - Csatolmányok összesített mérete - Címzettek maximális száma, de egy csoport egy címzettnek számit, akárhány tagja van 
"Improved send mail errors and warnings" Ezt nehéz lenne magyarázni, inkább itt egy kép róla.


"Enable Run Roles On Existing Mail (takes effect after reopening mail tab)" Régen várt szolgáltatás ez. Csak annyit mondhatok, hogy VÉGRE!

No comments: