2010. augusztus 27., péntek

Notes/Domino 8.5.2 újdonságok első tesztje

Ma reggel feltelepítettem a Lotus Domino szervert és az összes klienst egy gépre és elkezdtem tesztelni az új funkciókat. Az ITT tatlálható listából szemezgettem. Most csak a kipróbált funkciókkal szerzett tapasztalataimat teszem közzé, az újdonságokat nem részletezem.

Managed mail replicas: Beállításnak menete ITT található. Ne keresd a szerveren az admin helpben. Röviden a "Desktop settings" policy "Mail" fülön mindjárt az első mezőben "Local mail file" választható opció. A verzióváltást segítő lehetőséget "Create managed replica or convert local replica to managed replica" igen hasznosnak tartom. Enable server to poll for new mail and trigger replication on notification of new mail az egyik kipróbált funkció, ha bekapcsolod a managed mail replikát. Ez elméletileg azt jelenti, hogy ha beérkezik egy új levél a szerveren lévő postaládába akkor az nem a következő replikációkor jelenik meg a lokális replikában, hanem azonnal (gyakorlatilag a szerver terheltségétől függően néhány másodpercen belül). Jelentem, hogy a funkció szépen működik. A postaláda replikációja 10 percre van állítva, de a kapott levél kb. 2 másodperrcel a szerveren lévő postaládába érkezés után megjelenik a lokális replikában. A másik szolgáltatás, amit kipróbáltam volna..... a leírás szerint Notes can also automatically run fixup, if needed, on managed replicas, and if they become corrupted, Notes can delete and recreate them without user intervention. Both of these operations will occur without the user's awareness, as the user is redirected seamlessly to the server replica. Lássuk a medvét! Először is tönkre kell tenni a postaládát. Ehhez bőven elég egy bitszerkesztő program, ha elég ügyes vagy. Tönkretenni azonnal sikerült, egy postaládát, mert a Lotus Notes kiírta hogy ez nem adatbázis és nem tudja megnyitni (persze előtte gondosan leállítottam a szervert), de sajnos ez nem jó, hiszen így már nem Notes adatbázis. Hosszas kísérletezés után feladtam, mert sehogyan sem sikerült elérnem a "database is corrupted" hibaüzenetet, amely elindította volna a fenti processzt. Ha valakinek sikerül, jelezze.

Monitoring slow or unresponsive databases with the Domino Diagnostic Probe: Részletek ITT. A következő parancs kiadása után a processz szépen fut. "jvm\bin\java -jar dbopen.jar -d mail\domprobe.nsf -t 3 -p 30 -nsdoptions "-nomemcheck" -outfile C:\Domino\data\IBM_TECHNICAL_SUPPORT\DomPerfMon.txt". Valóban, amikor a megnyitás hosszabb, mint az itt megadott 3 másodperc, a rendszer elindítja az NSD processzt. Mivel az én teszt adatbázisomban nem talál hibát, "NSD completed with exit status 0" üzenettel fejeződik be a vizsgálat. Ez a teszt igen hasznos lehet például egy olyan esetben, amikor a felhasználók panaszkodnak, hogy nagyon lassan nyílik meg az alkalmazás.

iNotes - Updated new message forms: Kipróbáltam, valóban szépen működik.

iNotes - Mark Subject Confidential feature: "Bizalmas megjelölés elhelyezése a tárgyban" a magyar fordítása. bekapcs/kikapcs ugyanazzal a jelölőnégyzettel (magyarul checkbox). Egyszerű, de hasznos funkció.

Reducing Notes startup time: Célja, hogy a Lotus Notes kliens még gyorsabban induljon el, amikor a felhasználónak szüksége van rá. Mivel én éles üzemben is Linuxot használok, azon próbáltam ki először. Beüzemelése teljesen egyszerű, mert egy programot kell beilleszteni a bejelentkezéskor induló programok közé. Érdemes megpróbálni, nekem érezhető változást jelentett az Ubuntu desktopomon. Lotus Notes preloader a tisztességes neve és ÍGY kell beállítani.

Lássuk a Travelert, ahol számomra a legnagyobb izgalmat az on-line directory lookup jelentette.

Corporate Name Look up: Jelentem működik. Kétféle opcióban települt a NOKIA E90 S3 telefonon, mint "Lookup" szolgáltatás külön ikonnal és mint lehetőség egy levél címzésekor. Mindkét esetben működik a részinformációra való keresés is. A ho beírása után mindazokat visszaadja akiknek a vezeték vagy a keresztneve ho-val kezdődik. Gyakorlatilag azonnal életképes, az újonnan regisztrált felhasználót is rögtön megtalálta.

Scheduled Synchronization: Igen tetszetős nekem. Külön lehet beállítani a csúcsidőre és csúcsidőn kívülre eső szinkronizáció módját. Ez szuper!

 További újdonságok ITT

Nincsenek megjegyzések: