Wednesday 21 October 2009

Sunday 11 October 2009

Lotus Domino Designer 8.5.1 díjtalanul


Az IBM bejelentette, hogy a Lotus Domino Designer 8.5.1 díjtalanul elérhető lesz hamarosan. Ez tény és nem pletyka! Figyeljük tehát a Lotus Developer Network oldalait, ahol a telepítőkészlet elérhető. Letöltés INNEN

Tuesday 6 October 2009

DAOS és mail quota

Nemrégiben tartottunk egy 2 napos összejövetelt, ahol az egyik téma a DAOS volt. Elhangzott kérdésként, hogy a DAOS miképpen viszonyul levélkvótához, azaz beszámítódik-e a felhasználó kvótájába a postaládán kívül tárolt csatolmány. A rövid válasz IGEN. Az alábbiakban csatoltam egy rövid magyarázatot, amit INNEN emeltem ki.

"When you calculate the size of a mail file to determine whether it conforms to the configured mail quota or the warning threshold limits, Lotus Domino treats attachments stored using DAOS as though each user owned the entirety of the attachment file. Thus, the full size of every message delivered to a mail file that uses DAOS counts against the mail file quota. Likewise, when a user deletes a message that is linked to a DAOS-enabled database, the full size of the message is removed from the mail file quota.

NOTE: The actual file size of the mail database that uses attachment consolidation need not necessarily reflect its logical size."

Friday 2 October 2009

DAOS

Domino Attachment and Object Store vagy Domino Attachment and Object Service? Bár mindkét verzióban megtaláltuk, mégis inkább a szolgáltatás értelme lenne a fontos, mégpedig azért, mert jelentős tárkapacitást szabadíthatunk fel Domino szervereinkkel. Mindjárt fel is merül a kérdés, hogy miként állapíthatom meg, hogy ezért a szolgáltatásért érdemes verziót váltani. Segítek. Mindössze a DAOS estimatort kell letölteni és futtatni az arra kiszemelt Domino szervereken. A teszt eredmény például szöveges fájlban is tárolható, elemzése végtelenül egyszerű. A DAOS estimator ingyen és bérmentve letölthető innen, futtatásához nem kell leállítani semmilyen szolgáltatást, azaz vígan futhat mellette a szerver. Mielőtt letöltöd, ellenőrizd a támogatott operációs rendszereket. Fontos, hogy a program már 7-es Domino szervereken is futtatható!
EZ egy minta eredmény.