Wednesday 12 November 2008

Notes ID vault

Vadi új szolgáltatás a Domino/Notes hamarosan megjelenő 8.5 verziójában. Trezorba rakjuk az ID fájlt, és - megfelelő biztonság mellett - akkor vesszük elő, amikor csak szükséges. Kicsit komolyabbra fordítva a szót, a "Notes ID Vault" egy olyan lehetőség, amelyben a Notes felhasználói azonosítók (ID file, user ID) egy példányát központi adatbázisban (trezor) tároljuk. Az ID vault nagy mértékben megkönnyíti mind az adminisztártoroknak mind a felhasználóknak az azonosítók kezelését. Amint egy felhasználót házirend (ploicy) segítségével hozzárendelünk egy trezorhoz és a házirend életbe lép, az ID fájl másolata automatikusan tárolásra kerül abban a trezorban. A Notes ID Vault lehetőséget ad a költséges és időigényes ID fájl és jelszóvisszaállítási procedúrák kiváltására. Ahelyett, hogy az adminisztrátoroknak kellene kiküldeni az ID fájlok fizikai példányát az új felhasználóknak, az azonosítókat a szolgáltatás automatikusan eljuttatja a trezorból a felhasználó gépére az első bejelentkezéskor.
Az adminisztrátorok instrukciókkal láthatják el a Notes bejelentkező ablakban azon felhasználókat, akik elfelejtették jelszavukat. Ebben javasolhatják akár a belső ügyfélszolgálat felhívását (HelpDesk), akár egy jelszóvisszaállító alkalmazás használatát.
Elveszett vagy sérült jelszó sem akadályozza a felhasználókat, mert a belépéskor, a helyes jelszó megadása után a szolgáltatás letölti a munkaállomásra a megfelelő azonosító fájlt.
Olyan, további szolgáltatások, mint ID fájl szinkronizáció, ID átnevezés, és ID "key rollovers", amelyek az ID fájlhoz kötödnek, automatikusan kezelve lesznek.
Az "Auditor” funkció lehetőséget ad például arra, hogy előállítsunk egy külön ID fájl másolatot, amellyel megtekinthetők egy felhasználó titkosított levelei.

No comments: