Tuesday 29 August 2006

Sametime 7.5 kliens Linuxon

Néhány héttel ezelőtt megjelent az IBM Instant Messaging kliense Linuxra. Igen jópofa és sokféle szolgáltatást nyújt. Ha érdekel, megnézheted a Lotus oldalain. Feltelepítéséhez kell egy kis szaktudás, illetve meghatározott verziójú Mozilla böngésző. A Mozilla böngésző (Mozilla with GTK2 and Xft a fájl neve: mozilla-i686-pc-linux-gnu-1.7.12-gtk2+xft.tar.gz) letölthető az Internetről. Mielőtt telepíted, takarítsd le az előző verziót és győződj meg róla, hogy az /usr/local/mozilla könyvtár nem tartalmaz semmit (ha igen, törlés). Én kipróbáltam Novell SUSE 10 Enterprise Desktopon. Szépen működik.
Letöltés: http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/mozilla/releases/mozilla1.7.12/contrib/mozilla-i686-pc-linux-gnu-1.7.12-gtk2+xft.tar.gz
root bejelentkezés: su -
Bontsd ki a csomagot a /usr/local/mozilla könyvtárba: tar -zxvf mozilla-i686-pc-linux-gnu-1.7.12-gtk2+xft.tar.gz
Ballagj át ide: cd ~/.sametime-baseand
Futtasd: locate-mozgtk2xft.sh aminek az eredménye: /usr/local/mozilla
Ezután be kell állítanod a környezeti változót: export MOZILLA_FIVE_HOME=/usr/local/mozilla majd start sametime: sametime & (semmiképp sem start ./sametime, hanem /usr/bin/sametime)
Nekem műkszik. Ha nem akarod állandóan bekalapálni a környezeti változót, akkor add hozzá az állandó környezeti paraméterekhez: gedit ~/.bashrc (Gnome) vagy kate ~/.bashrc (KDE)Irány a fájl vége és: export MOZILLA_FIVE_HOME=/usr/local/mozilla. Ment&kilép, de ezt tudod.

No comments: